DOPRAVA ZDARMA U OBJEDNÁVEK NAD 1.000,- Kč

JE KAŽDÁ KYSELINA HYALURONOVÁ STEJNÁ?

Kyselina hyaluronová (HA) je bezpochyby nejpopulárnější kosmetickou ingrediencí posledních let. Je spojována s výbornými hydratačními účinky, schopností vyhlazovat vrásky a působit proti stárnutí pleti.

Mrkněme se trochu více do hloubky na to, co HA opravdu umí.

 

Co je kyselina hyaluronová?

Každá z nás ji máme ve své pokožce. Čím jsme starší, tím ji tam máme méně. Bohužel.

Kyselina hyaluronová je jednou z hlavních látek, které vyplňují prostor mezi našimi kožními buňkami. Má úžasnou schopnost absorbovat vodu. Kromě toho je to i aktivní látka, která umí komunikovat s ostatními buňkami v těle. Dokáže předávat ostatním buňkám signály o tom, že nějaké místo je poškozené, vysílá informace o vzniku zánětu, ovlivňuje tvorbu jizev a ukládání kolagenu. Její význam na zdraví a vzhled naší pleti je zcela zásadní.  Zhruba do 30 roku věku si naše tělo dokáže "vyrábět" kyselinu hyaluronovou v dostatečné míře samo. Po 30 roce tato schopnost postupně klesá a naše pokožka přestává být dostatečně hydratovaná a pružná. 

 

Kyselina hyaluronová není vždy stejná

Ze své přirozenosti je kyselina hyaluronová velmi velká molekula. Zjednodušeně si ji představme jako velmi dlouhý řetízek nebo spíš řetěz korálků. Tuhle dlouhou molekulu (řetízek), můžeme ale také zkrátit, a nastříhat na kratší řetízky, anebo velmi krátké kousky.

 

A jaký je v tom rozdíl pro naši pleť?  

Velký! Pokud použijeme kyselinu hyaluronovou, která obsahuje velké molekuly (tzv. velká molekulová hmotnost) budeme hydratovat pokožku zvenčí. Velké molekuly HA nejsou schopny procházet do hlubších vrstev naší pleti. Zůstávají na povrchu pokožky.

Pokud použijeme kyselinu hyaluronovou, která obsahuje malé molekuly (tzv. malá molekulová hmotnost), budeme na pokožku působit zevnitř. Malé molekuly HA snadněji prochází do hlubších vrstev naší pleti, kde mohou nejen hydratovat, ale také komunikovat s ostatními buňkami naší kůže.

 

A teď k jádru věci.

Jak se tyto rozdíly projeví na naší pleti?

 

HA - VELKÁ MOLEKULOVÁ HMOTNOST

Velké molekuly kyseliny hyaluronové nedokáží projít povrchem pokožky do spodních vrstev. Působí hlavně na povrchu naší kůže.

✓ poskytují pokožce okamžitou, většinou krátkodobou, hydrataci zvenčí

✓ výborně zvláčňují pleť

✓ tvoří na pokožce film – zlepšují bariéru pleti a zabraňují odpařování vlhkosti

✓ podporují zdravý mikrobiom pokožky

 

HA - MALÁ MOLEKULOVÁ HMOTNOST

Malé molekuly HA snadno pronikají do hlubších vrstev pokožky, kde nasáváním vody vyplňují prostor mezi buňkami a vypínají vrásky.

✓ májí výrazný efekt proti tvorbě vrásek

✓ hydratují pleť zevnitř a zvyšují její pružnost

✓ stimulují produkci kolagenu (interakcí s ostatními buňkami pleti)

✓ zlepšují texturu a sílu pleti

✓ zlepšují bariérovou funkci kůže

✓ podporují zdravý mikrobiom pokožky (osídlení prospěšnými bakteriemi)

✓ snižují zarudnutí pleti

 

Oba dva druhy kyseliny hyaluronové mají pro naši pokožku skvělé účinky. Pokud ovšem chcete působit proti tvorbě vrásek, hledejte kosmetiku, na které je uvedeno, že obsahuje kyselinu hyaluronovou s nízkou molekulovou hmotností.

Sáhnout můžete třeba pro hydratačním krému Nurshe  https://www.nurshe.cz/zklidnujici-hydratacni-krem-na-oblicej/

Zpět do obchodu